Kaakgewrichtsklachten

Wat zijn kaakgewrichtsklachten?
Er zijn verschillende vormen van kaakgewrichtsklachten. U hoort bijvoorbeeld geluiden in het kaakgewricht tijdens het kauwen of u voelt pijn in de kaken. Ook kan het zijn dat u uw onderkaak niet goed kunt bewegen. U kunt ook last hebben van aanhoudende oorpijn of hoofdpijn, oorsuizen en kramp of een vermoeid gevoel in de kauwspieren.

Wat is de oorzaak van kaakgewrichtsklachten?
Er is maar zelden een directe oorzaak aan te geven voor deze klachten. Een veel voorkomende oorzaak is overmatig of verkeerd gebruik van kaken, tanden en kiezen. De kaken kunnen bijvoorbeeld extra en langdurig verkeerd belast worden door tandenknarsen, klemmen of nagelbijten. Als veel kiezen ontbreken kan dit leiden tot overbelasting van het kaakgewricht of de kauwspieren. Verder kunnen ziekten, zoals reumatische aandoeningen, kaakgewrichtsklachten veroorzaken. Ook door psychische spanningen kunnen klachten ontstaan. Tandenknarsen is bijvoorbeeld vaak een gevolg van spanningen.

Wat is er aan kaakgewrichtsklachten te doen? Hoe vindt de tandarts de oorzaak?
De tandarts zal via uitgebreid onderzoek van onder meer het gebit, het kaakgewricht en de kauwspieren proberen te achterhalen waar de klachten vandaan komen. Hij kijkt of tanden en kiezen opvallend zijn afgesleten en of ze goed op elkaar passen. De tandarts let op geluiden in het kaakgewricht en onderzoekt het functioneren van de onderkaak door bijvoorbeeld te testen hoe ver u uw mond kunt openen. Ook zal de tandarts van u willen weten of u last heeft van lichamelijke klachten of andere spanningen.

Er zijn verschillende mogelijkheden voor behandeling, al naar gelang de oorzaak van de klacht. Zo is er een uitneembaar plaatje van plastic, ook wel spalk genoemd, dat over de tanden en kiezen geschoven wordt. Deze spalk kan zowel 's nachts als overdag gedragen worden om de gevolgen van het tandenknarsen en klemmen te verminderen. Ook kan de tandarts u oefeningen leren. Bijvoorbeeld trainen om op een andere manier te kauwen. Soms kunnen klachten niet door de tandarts alleen verholpen worden. Dan kan hij u voor een behandeling doorverwijzen naar bijvoorbeeld een centrum voor bijzondere tandheelkunde, naar een kaakchirurg, een tandartsgnatholoog (specialist op het gebied van kaakgewrichten) of een fysiotherapeut of psycholoog.

Bron: Ivoren Kruis en Investeren in Gezondheid